Waddenpark Avanti Texel | Historie
15549
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15549,mltlngg-nl_NL,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
Avanti luchtfoto
historie
Historie

De historie van Avanti

Waddenpark Avanti waar u nu verblijft is niet altijd een recreatie-oord geweest. Hieronder volgt de geschiedschrijving van Avanti.

Het verhaal begint in 1904 als Willem Krijnsen 22 ha. land koopt in polder Het Noorden (ingedijkt in 1876). In 1906 liet hij op dit stuk land een boederij bouwen. Willem Krijnsen vertrok in hetzelfde jaar weer naar zijn geboortegrond in Krabbendijke. Zijn pleegdochter Neeltje Geense trouwde in 1907 met Klaas Langeveld. Deze zette de boerderij in Het Noorden voort. Dit duurde tot 1918 de boerderij met het land werd voor fl. 9.000,- verkocht.
Johannes Rozendaal uit Westmaas kocht de boerderij en noemde deze Avanti. Met zijn vrouw Jantje Daalder woonde hij hier tot 1950. In 1935 had Johannes zes melkkoeien en 28 schapen rondlopen op 15 ½ ha weiland. Hij gebruikte ¾ als bouwland.

 

Hun zoon Paulus Rozendaal nam het bedrijf in 1950 over samen met zijn Aaltje. Behalve koeien ging Paulus ook over tot het houden van kippen. Veel kippenhokken verrezen op het land, en bij het krieken van de dag kon je Aaltje met een paard en wagen de hokken langs zien rijden om eieren te rapen.
Voor de hobby fokten de Rozendaals fjordenpaarden. In de strenge winter van 1963 kwam dat goed van pas bij het sneeuwvrij maken van de ijsbanen. Waar motorische apparaten dienst weigerde vanwegde de ijzige koude, bleken de winterharde fjordenpaaden daar geen moeite mee te hebben. In recordtempo trokken ze de sneeuwschuif over de ijsbaan om de baan schoon te maken. De noorderlingen konden direkt weer oefenen voor de barre elfstedentocht, de tocht van Reinier Paping.

 

In 1964 sloeg het noodlot toe. Avanti viel ten prooi aan de vlammen en werd grotendeels verwoest. ‘Moeder met kind door raam gevlucht,’ meldt de krant. Dit kind kennen wij heden ten dag als de operating manager Janny. De boerderij sloopte men, en bouwde een nieuwe, een moderne gebouw dat in niets meer deed denken aan de oude boerderij, en is het woonhuis dat er nog steeds staat.

 

Behalve kippen en fjordenpaarden scharrelden er ook nog varkens over het land. In 1969 moest de dhr Rozendaal vanwege ziekte het land grotendeels verkopen. Hij hield slechts ruim een hectare over. In de koeienstal bouwde men de eerste vakantiehuizen (nr. 24 t/m 30). Later volgde het hooivak waar zes woning een plaats kregen (nr. 32 t/m 44). Huisje nr. 38 was in die tijd in gebruik als garage maar ook dit toverde men om in een behaagelijk huisje voor, wat men in die tijd nog badgasten noemde.

Ook de varkensstal moest eraan geloven, en deed na een grondige verbouwing in niets meer denken aan het vroegere onderkomen van onze pietrainvarkentjes (nr. 46 – 48). Ook de paardenstallen moesten eraan geloven waar eens hansje, elsje en …… op stal stonden konden nu de gasten zich neder vleien op hun matrassen (nr. 22a – 50).

In 1975 overleed Paulus Rozendaal en zwaaide moeder Aaltje samen met Janny de scepter over Avanti. Samen met Janny’s beesleepie Alfred, bouwden, en renoveerden zij het complex tot wat het nu is. In 2007 overleed moeder Aaltje, en sindsdien doen Janny en Alfred samen het beheer.  Misschien dat een geoefend oog nog wat van de oorspronkelijke bouwstijl herkend.